Markant

Editie-Heer/ Scharn / De Heeg /Eyldergaard /Vroendaal / Wittevrouweveld / Amby zuid

10e  jaargang   December 2018   NR  100
Ons lid Sjeng Kruijntjens heeft uitgelegd wat het voordeel is om  in RAW te fotograferen. Meestal wordtin JPEG gefotografeerd. Dan is de oorspronkelijk informatie al  “vertaald” naar een zo goed mogelijke resultaat. Veel informatie is dan al “weg gefilterd”. Door in RAW te fotograferen (wel heel grote bestanden) ga je uit van alle informatie die je camera heeft vastgelegd. Dat betekent dat je, achteraf, nog veel kunt corrigeren, indien nodig. Bijvoorbeeld: Neem een foto met  grote contrastverschillen. In JPEG  mis je een heleboel informatie over de donkere en lichte partijen (immers weggefilterd). Het resultaat is nl. een soort gemiddelde. Hij liet, aan de hand van een paar voorbeelden zien, dat je, met de In RAW gefotografeerde opnamen een veel evenwichtiger beeld krijgt. Heel leerzaam. Maar…flink oefenen.  We hebben deze maand ook foto’s ingeleverd voor een Vrij Onderwerp. Er zitten prachtige opnamen bij. Benieuwd naar het commentaar van de externe bespreker ( 11 december) . Inmiddels hebben ook drie leden een andere set over dit onderwerp kritisch bekeken en hun op- en aanmerkingen aan de fotografen laten weten.

Wilt u meer weten over onze club,  neem dan gerust contact op  met onze Penningmeester Joseph Vrijens, tel 043-3610597 of Joop Penders, Voorzitter tel. 043-3610587. En kijk ook eens op onze site www.senron.nl  die beheerd wordt door Sjeng Kruijntjens. Hier vindt u een overzicht van de clubactiviteiten, de foto’s die zijn ingeleverd voor de onderlinge besprekingen, Bondsfotowedstrijd , foto’s van onze leden in de z.g. Galerie Leden , links naar ander websites, o.a van onze leden en nog veel meer. Beslist een bezoekje waard.

                                                                                            Joop Penders.


                                                                      Bijgevoegde foto is van Josesph Vrijens.

Tijdens een van de vele wandeltochten door de Rotterdams haven zag ik deze merkwaardige combinatie: Hefbrug + verkeerslicht. Omdat je de weg niet ziet, mag je raden waar je uit komt.


                                                                                         

                                                                       Joop Penders.

                                             Tot ziens op een van onze club avonden.

Columnist–Joop Penders


Onderstaande foto is gemaakt door: