Duo toon–Simuleren

Duo toon foto’s zijn tegenwoordig erg populair,maar het is veel werk een echte duo toon compleet met kleur curve te  maken die bij offset drukken in twee kleuren wordt gescheiden. Je hebt echter geen ingewikkelde bewerking nodig wanneer de uitvoer als kleuren taak bestemd is is voor inkjetprinter of een fullcolordrukpers. In dit geval maak je een gesimuleerde duo toon die er net zo goed uitziet, zo niet beter.

Stap 1

Open de RGB-kleuren foto die je naar duo toon wilt converteren. Ik gebruik de term duo toon,maar we blijven gewoon in RGB-modus. Het  moeilijkste gedeelte is het bepalen welke kleur je voor de duo toon wilt gebruiken. Ik denk bij foto’s van anderen altijd ‘Dit is de kleur die ik wil hebben !, Maar als ik vervolgens in de kleur kiezer een soort gelijke probeer in te stellen, zit ik er vaak naast. De volgende truc bieb uitkomst.

Stap 2

De eenvoudigste oplossing is een voorbeeld van een duo toon foto met de gewenste kleur te zoeken.Ik zoek meestal op de term duo toon bij een web site met stock foto's. Zodra ik een geschikte foto heb gevonden, ga ik naar Photoshop en selecteer ik het gereedschap Pipet. Vervolgens klik ik ergens in het afbeeldings gebied met ingedrukte muis knop, sleep ik de muis aanwijzer (nog steeds met ingedrukte muis knop) buiten Photoshop naar mijn web browser en neem ik een monster van de gewenste kleur op de uitgezochte foto.Ik wil wel even duidelijk maken dat ik geen enkele pixel van een foto van en ander gebruik, en dat ook nooit zal doen, maar dat ik alleen een monster van de kleur neem. In Photoshop zie je aan de voorgrond kleur van welke kleur je een monster hebt genomen.

Stap 3

Laat de muis knop weer los en keer terug naar de afbeelding in Photoshop Klik in het palet kagen op de knop Een nieuwe laag maken. Gebruik daarna ALT+ Backspace om deze nieuwe lege laag met de voorgrond kleur te vullen. De kleur bedekt dab de volledige afbeelding maar dat is zo verholpen.

Stap 4

Stel in de vervolg keuzelijst boven aan het palet lagen de overvloei modus van de kleur laag op Kleur in.

Stap 5

Als de duo toon te donker is, verminder je het effect door de achter grondlaag te klikken en in het menu afbeelding eerst de optie Aanpassingen en daarna Minder verzadiging te kiezen. De kleuren worden dan zonder de kleur modus te wijzigen uit de RGB-foto verwijderd en de afbeelding wordt lichter gemaakt. Leuk nagemaakt, nietwaar? Overigens is het niet erg wanneer de oorspronkelijke kleur je niet bevalt. Kies gewoon met het gereedschap Pipet een andere kleur van de stock foto en vul de kleur laag ermee.  

Succes en veel plezier